Схемата „YL“ – пари срещу религия

1 Ноември 2018г.

Схемата „YL“ – пари срещу религия

Международна религиозна фондация броди из българските училища и вербува за каузата си малки и големи. Застрашава ли това изконните ценности на българския народ, има ли задкулисно финансиране и къде е границата между бизнес и обществена дейност, са въпросите възникващи при среща с нейни представители в България. Огромни палати – частни къщи и апартаменти в затворени луксозни комплекси в София и близките вилни зони, приютяват най-видните измежду лидерите й. Тяхната дейност тече от години под прикритието на привидно обществено полезни проекти, като реновиране на училищни дворове, масови тичания в парковете и ученически лагери, които частично се финансират от въпросното НПО и всичко протича под емблематичните инициали „YL“, а представителите й са тясно свързани с баптистката общност. По време на изпълняването на своите програми, ръководителите на тази фондация вербуват подрастващите към посещаване на допълнително организирани от тях мероприятия, където постепенно се пристъпва към проповядване на религиозни доктрини и ценности, противоречащи на традиционните за Република България култура и религиозност. Важно е да се отбележи, че чрез доктрините на баптистките „църкви“, у нас се подриват традиционните за България посредством Православна вяра църковни тайнства, съхраняването паметта за светците и будителите ни, както и културно – историческото наследство в лицето на иконописта и храмовото изкуство.

           

Някои от босовете на YL живеят в луксозни затворени комплекси близо до офиса им в Ст. Град
Офисът на YL не отстъпва по лукс и се помещава в новопостроена кооперация, където лъскави автомобили със сини номера, се паркират в добре охранявани гаражи. Наемането на гаражите бе оправдано пред спонсорите като разход с мотива, че Фондацията вече ще разполага с помещение за складиране на игри и помощни средства във връзка с дейността.

Международната религиозна дейност носи името „Young Lifeсе представлява у нас чрез регистрираната фондация „Янг Лайф България“. Приоритет за тях е привличането на ученици от средните училища, но специално обучени мисионери ангажират и студенти, преподаватели, директори на училища, деца на чужденци пребиваващи в страната и служители в ключови ведомства, медии и т.н. Често за постигане на целите се използва специален бюджет, с който се покриват „почерпки“ по ресторанти и други места. В офисът им помещаващ се на партера на новопостроена кооперация в кв.  „Студентски Град“ гр. София, напоследък не се забелязват техни служители, поради зачестилите проверки от страна на българските институции, спрямо законността на дейността им. В началото на учебната 2018/19г. Министерски съвет на Република България тревожно алармира Министерство на образованието и науката и Държавна агенция за закрила на детето, а Дирекция „Вероизповедания“ и МОН от своя страна възложиха на Регионално управление на образованието – РУО, направата на обстойно разследване по случая, както пише в официалния документ – „предвид сериозността на поставения въпрос“. Относно законността и финансирането на въпросното НПО е сезирана и Държавна агенция „Национална сигурност” – ДАНС. Както вече е известно, в Парламента се подготвят промени в Закона за вероизповеданията, като целта е „Да се ограничи възможността религиозните общности и институции да получават финансиране от чужди държави и лица“ линк. Проверка в интернет показва, че централата на Young Life е в щата Тексас – САЩ. Видно от профилите им в социалните мрежи, назначените от нея служители по целия свят се събират в различни държави, многократно в рамките на една календарна година,  на оперативки от различен тип.

           

Местоположението на наети от YL жилища и офис са си в удобна близост и в покрайнините на София. На първата снимка е местоположението на офиса, а на втората на жилищния комплекс, в който пребивават част от ръководителите.
Напоследък кепенците на YL офиса са спуснати, поради множеството проверки от страна на държавните и общински институции, спрямо законността на дейността им.
Схемата „YL“ – пари срещу религия

Обслужващите българския офис на въпросната фондация не остават назад в организирането на мероприятия за набиране на средства. По изтекла от техните среди информация, на 04 ноември 2018г. се подготвя регулярния за тях „Благотворителен банкет“, който за пореден път ще е на територията на гр. Перник. Там се канят специално избрани обществени личности и хора от бизнеса, като по време на официална вечеря се презентира по сценарий дейността на Young life, но без да се навлиза в много подробности. За подсилване на ефекта се добавя и сценка на деца с проблеми от специално избрани домове и т.нар. „свидетелства“ от вече зачислените към активностите им тийнейджъри. Поканените на „банкета“ могат да оставят дарение в пликове, които стоят по масите или да напишат в цифри своето намерение да изпратят банков превод впоследствие, освен минималната такса за банкета от 50 лв. За да не забравят да го направят, доброволци от гр. Перник се грижат, като изпращат след известно време напомнящи имейли до потенциалните донори. Интересен факт е, че бюджета за скъпо наетите имоти, личните автомобили, командировките зад граница на служителите на „Янг Лайф България“ и черпенето в различни ресторанти не се сравнява с похарчените конкретно за презентираните им цели дейности – боядисването на дворовете на няколко училища например, е далеч по-евтино, в същото време се прави по-рядко. През повечето време се планира ключовото събитие – летен лагер, за който пък поканените тийнейджъри си плащат. От всичко до тук не става ясно едно – благотворителен бизнес ли е въпросната дейност или религиозна пропаганда? Понеже явно обществената полза отива „другаде“. Според думи на ръководителя на дейността в България  – „Стотици души ни подкрепят финансово от целия свят“, а реално излиза, че същите са обект на разследване от официалните власти в страната и повечето от парите им са за издръжка на собствените им разходи. Или както вече сме свикнали да се случва у нас, може би налице е поредната схема. С простичката абревиатура – YL и едно единствено правило – Вашите пари, срещу тяхната религия.

Схемата „YL“ – пари срещу религия

Къщата, в която живее ръководителят на YL за България, заедно с безработната си съпруга, се намира в полите на Витоша, в охраняван комплекс от затворен тип.

Сподели
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg